Experiment: vergunningstraject radicaal versnellen

16 april 2021
Bron: artikel van Roel van Leeuwen, Alkmaarsche Courant, 15 april 2021

De gemeente Heerhugowaard en woningcorporatie Woonwaard gaan samen experimenteren onder de noemer ’Vergunning in 1 dag’. De partijen hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het versnellen van bouwprojecten.

Er is een schreeuwend tekort aan nieuwe woningen. Zo ook in Heerhugowaard. De gemeente streeft ernaar voor iedereen een passende woning te bouwen en waar dat kan bouwprojecten te versnellen. Met het experiment ’Vergunning in 1 dag’ hopen Heerhugowaard en Woonwaard het vergunningstraject radicaal te versnellen. Overigens hebben de initiatiefnemers aangegeven dat de naam van het experiment wel pakkend is, maar dat het vergunnen van een woongebouw in de praktijk niet realistisch is.

Voor dit proefproject worden twee bouwprojecten van Woonwaard ingezet: De Tuinfluiter en De Goudvink in nieuwbouwwijk De Draai. Daarbij wordt vooral gekeken of er, in vergelijking met andere plekken in het land, tijdwinst kan worden behaald bij het verstrekken van een vergunning voor de bouw van modulaire woningen. Dit zijn woningen die in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar worden gezet.

Het gaat dan met name om tijdwinst die behaald kan worden in het ambtelijke traject van vergunningbeoordeling. ,,Voor het versnellen van de vergunningsaanvraag is een aantal aspecten interessant: het object, de plek en het proces’’, aldus wethouder Annette Groot. ,,Door te kiezen voor gestandaardiseerde kaders waar we samen achter staan, geven we duidelijkheid aan bouwers en maken we snelheid.’’

Uitwisseling van kennis, ervaring en praktijklessen tussen de betrokken medewerkers binnen corporaties en gemeenten is een belangrijk onderdeel. Het is de verwachting dat indieners en vergunningverleners van elkaar leren en met elkaar aan versnelling en voorspelbaarheid van het proces werken.

Naast Heerhugowaard en Woonwaard doen ook de gemeenten Hoorn, Purmerend en Zaanstad mee, evenals de woningcorporaties Parteon en Intermaris. Het Expertteam Woningbouw BZK en de provincie Noord-Holland bieden ondersteuning.

Op het proces van vooroverleg en wettelijke bezwaartermijnen wordt geen versnelling verwacht.

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital