Aanbod van koopwoningen zakt in met veertig (!) procent

20 april 2021

Bron: artikel van Gert van der Maten, Alkmaarsche Courant, 20 april 2021

Er stonden in het afgelopen kwartaal 42,1 procent minder huizen te koop dan een jaar geleden. Dat schrijft Leygraaf Makelaars in zijn gebruikelijke kwartaaloverzicht van de woningmarkt in Noord-Kennemerland. In deze schaarste stegen de prijzen fors. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 gingen ze met bijna 18 procent de hoogte in. ,,De laatste twintig jaar is dit niet meer voorkomen”, aldus het rapport. De gemiddelde transactieprijs ligt nu op 404.000 euro.

De verkoop van bestaande woningen is daarnaast sinds 2015 niet meer zo laag geweest. In de eerste drie maanden van dit jaar gingen er 6,8 procent minder over de toonbank dan in 2020. Leygraaf Makelaars heeft berekend dat de ’krapte-indicator’ nu op 1,6 staat. ,,Een dieptepunt”. Het getal betekent dat kopers uit minder dan twee woningen kunnen kiezen.

Aanbod van koopwoningen zakt in met veertig (!) procent
Het rapport constateert dat het voor jongeren vrijwel onmogelijk is geworden om aan een geschikte woning te komen. De overheid heeft voor deze groep dan wel de overdrachtsbelasting afgeschaft, maar dat helpt niet echt. ,,Een mooi gebaar”, vindt Leygraaf het, maar ’door de prijsstijging van 18 procent lijkt de kans voor jongeren niet echt groter te worden.’

,,Door de pandemie zijn steeds meer mensen op zoek naar een andere woning en tevens zien wij een groeiende groep die de grote steden verlaat voor omliggende regio’s. Dit verschijnsel versterkt de krapte op de markt en drijft de prijzen op.”

Bouwkosten
,,Hoog tijd om de stormbal te hijsen”, vindt het rapport. ,,De manier om woningzoekenden een kans te geven is het bouwen van nieuwe woningen. Dit is helaas niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd. Gelet op het beperkte aantal afgegeven bouwvergunningen en de bouwkosten die de pan uitrijzen, zal het aantal nieuwbouwwoningen de komende jaren tegenvallen.”

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital