Kwartaal-analyse Leygraaf: het is de hoogste tijd om de stormbal te hijsen

4 mei 2021

De woningmarkt in de regio Noord-Kennemerland blijft ongekend krap, zo blijkt uit de analyse van Leygraaf Makelaars voor wat betreft de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021: forse prijsstijgingen, toenemende schaarste en overbiedingen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar € 404.000,-. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 18%.

De laatste 20 jaar is dit niet meer voorgekomen. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er circa 279 woningen te koop, 42,1% minder vergeleken met een jaar geleden. Er zijn 16,5% minder bestaande koopwoningen verkocht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, dit is het laagste aantal sinds 2015. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het eerste kwartaal van 2021 uit op een dieptepunt van 1,6. De koper kan dus opnieuw uit minder dan twee huizen kiezen.

Een groeiende groep verlaat de grote steden 
Het is de hoogste tijd om de stormbal te hijsen. Gevarieerd, betaalbaar en financieel verantwoord woongenot is het fundament van een duurzame en gezonde samenleving. De Covid-crisis houdt Nederland al meer dan een jaar in de greep. Nooit eerder was de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving zo nadrukkelijk zichtbaar als nu. Door de pandemie zijn steeds meer mensen op zoek naar een andere woning en tevens zien wij een groeiende groep die de grote steden verlaat voor omliggende regio’s. Dit verschijnsel versterkt de krapte op de markt en drijft de prijzen op.

Jongeren zijn vrijwel kansloos
Het is voor jongeren bijna onmogelijk geworden om aan een geschikte woning te komen, temeer omdat starters geen overwaarde meenemen van een vorige woning. Sinds 1 januari heeft de overheid de overdrachtsbelasting voor starters geschrapt. Deze maatregel zou starters een betere kans moeten geven. Dit is een mooi gebaar, maar door de prijsstijging van bijna 18% lijkt de kans voor jongeren niet echt groter te worden. Het eerste kwartaal van 2021 laat dan wel een kleine impuls zien aan verkopen aan kopers tot en met 35 jaar, maar het is onzeker of dit op langere termijn werkelijk verschil zal maken voor starters.

De enige uitkomst: bouw nieuwe woningen
De manier om woningzoekenden een kans te geven is het bouwen van nieuwe woningen. Dit is helaas niet zo gemakkelijk gezegd als gedaan. Gelet op het beperkte aantal afgegeven bouwvergunningen en de bouwkosten die de pan uitrijzen, zal het aantal nieuwbouwwoningen de komende jaren tegenvallen.

Samenvatting
woningmarkt Noord-Kennemerland 1e kwartaal 2021 ten opzichte van het 1e kwartaal 2020:

– 16,5% minder woningen verkocht
– Woningaanbod is met 42,1% gedaald ten opzichte van vorig jaar
– Gemiddelde transactieprijs met 17,9% gestegen naar €404.000,-
– 13,6% van het aanbod staat langer dan een jaar te koop
– 65,6% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
– Vraagprijsstijging van 11,2% naar €564.000,-

Download hier het rapport Woningmarktanalyse Leygraaf Makelaars | Q1 2021

 

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital