KRK publiceert: Sprekende Cijfers Q4 2020

22 januari 2021

Ieder kwartaal publiceert Kuijs Reinder Kakes in samenwerking met Dynamis een rapportage over de Noord-Hollandse woningmarkt. Deze rapportage verziet u van de cijfers en regionale omstandigheden in onze provincie.

Met deze keer: een verkoopdynamiek die het laatste kwartaal van 2020 het hoogste punt in vier jaar heeft bereikt. Dit heeft geresulteerd in een historische verkooprecord in Amsterdam en een forse aanboddaling, die de volledige toename uit de eerste coronagolf teniet heeft gedaan.

De Nederlandse woningmarkt
Terwijl tijdens de eerste coronagolf door heel het land meer eigenaren hun woning te koop zetten, is dit tijdens de tweede golf alleen in de Randstad het geval. In de overige delen van het land ligt het aantal aanmeldingen alweer in lijn met vorig jaar. De coronacrisis schrikt woningzoekers niet af.

In het vierde kwartaal zijn bijna 68 duizend woningen verkocht, het hoogste aantal verkopen in vier jaar. 2020 overtreft hierdoor net 2017 als jaar met de hoogste verkoopdynamiek. Door de aanhoudende hoge dynamiek neemt het woningaanbod snel af, in de afgelopen drie maanden is een daling van maar liefst een kwart genoteerd.

Ook in de Randstad kan het extra aanbod de forse daling niet keren. Per 1 januari 2021 staan in Nederland nog slechts 38 duizend woningen te koop. Dit zijn 22 duizend woningen minder dan een jaar geleden. Niet eerder hadden woningzoekers zo weinig te kiezen.

In 2019 leek de prijstoename nog af te zwakken, maar door de toegenomen schaarste lopen de prijzen weer snel op. Kopers betalen 11% meer dan in 2019.

Download het rapport hier.

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital