Geduld voor een huurhuis: inschrijfduur in de regio Alkmaar staat op bijna 8 jaar!

24 januari 2021

bron: Noordhollands Dagblad, AC – 14 januari 2021

Woningzoekenden in de regio Alkmaar staan gemiddeld 7,8 jaar ingeschreven, voordat zij een geschikt huurhuis hebben gevonden. De daadwerkelijke zoekduur is veelal korter: rond de 2,3 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland naar wachttijden voor sociale huurwoningen, uitgevoerd door Riga Reseach & Advies uit Amsterdam.

Corporaties

De onderzoekers hebben bij corporaties registratiecijfers uit systemen voor woonruimteverdeling opgevraagd en geanalyseerd. Verhuur door middel van loting en vanwege urgentie zijn niet meegenomen.

Informatie is onder meer opgehaald bij de SVNK (Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland), een groep woningbouwverenigingen die actief is in Alkmaar en omstreken: Kennemer Wonen, Van Alckmaer voor Wonen, Woonwaard, Woonstichting Langedijk en Wooncompagnie.

De gemiddelde inschrijfduur in de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard is met 7,6 jaar het kortst. Die in Bergen (9,2 jaar) het langst, zo komt naar voren. Langedijk (7,8 jaar), Castricum (8,1 jaar) en Heiloo (8,2 jaar) ontlopen elkaar weinig.

Voorrang

De inschrijfduur betreft de periode dat woningzoekenden ingeschreven hebben gestaan, voordat zij een huurhuis hebben gevonden. Veelal geldt dat wie langer staat ingeschreven voorrang krijgt.

De daadwerkelijke zoekduur ligt met 1,9 jaar het laagst in Castricum en het hoogst in Heiloo: 2,7 jaar. Langedijk (2 jaar), Heerhugowaard (2,3 jaar), Alkmaar (2,4 jaar) en Bergen (2,6 jaar) zitten daar allemaal tussenin.

De zoekduur is hoe lang woningzoekenden op advertenties hebben gereageerd, voordat hun zoektocht naar een huurhuis is geslaagd.

Prognose

De prognose is dat de wachttijden in de regio op korte termijn verder zullen oplopen, omdat er onvoldoende huurwoningen worden gebouwd. Tot 2025 staat de realisatie van ruim 12.000 nieuwbouwhuizen gepland, waarvan 5 procent sociale huur.

Verder speelt een rol dat steeds meer mensen zich bewust bijtijds inschrijven, met in hun achterhoofd dat ze ooit een huurwoning nodig kunnen hebben.

Advertenties

Ook bestaat er een groep woningzoekenden die bovengemiddeld op advertenties reageert, maar zelden een huurhuis accepteert. Van de ongeveer 18.000 actief woningzoekenden reageren er bijna elke maand wel tienduizend op een woning. Daardoor worden wachtlijsten in stand gehouden.

Dat de woningnood en -behoefte onder huurders hoog is, is medio vorig jaar bewezen. Het aanbieden van 22 kleine goedkope grondgebonden huurwoningen in Vroonermeer-Noord (Alkmaar) door Woonwaard trok toen liefst 1200 geïnteresseerden.

Grondprijs

Om pas ingeschrevenen ook een kans te geven, verloot SVNK nu jaarlijks honderd huurhuizen. Voor het leningen van de nood wil de gemeente Alkmaar een verlaagde grondprijs voor de bouw van sociale huurwoningen hanteren en vergunningsprocedures versnellen.

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital