
- Regio Alkmaar ,
- Woningkrapte
Bron: Het Parool | Artikel van Herman Stil
Er zijn eenvoudigere banen dan die van Lex Brans. Als woonambassadeur van de provincie Noord-Holland, gemeente en regio Amsterdam is hij aangesteld om in 42 gemeenten zo’n 2000 woningbouwprojecten aan de gang te houden – nodig om het enorme huizentekort het hoofd te bieden.
Tot 2030 moeten er in Noord-Holland en Flevoland 230.000 woningen bijkomen, waarvan 175.000 in groot-Amsterdam. De obstakels zijn groot. Projecten lopen vooral vast op bezwaren van omwonenden en gemeenteraden die met extra eisen projecten bemoeilijken. En dan zijn er nog de externe tegenslagen, zoals het enorme tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen.
“De woningbouw loopt vast door een opeenstapeling van verschillende regels rond vliegtuiglawaai en veiligheid,” zegt Brans. “We rekenen erop dat daardoor van de 175.000 woningen die tot 2030 in de Metropoolregio Amsterdam nodig zijn, er 60.000 tot 70.000 niet kunnen worden gebouwd.”
Ook: “Ik ben aangesteld om de woningbouw in Noord-Holland sneller van de grond te krijgen,” zegt de bouwambassadeur. “Maar ik ben al ongelooflijk trots als we niet vertrágen.”
Lees het hele artikel in Het Parool hier.
Bij de Woonconferentie, het webinar van de Woningmakers regio Alkmaar, gaan de marktpartijen en overheden met elkaar in gesprek over versnelling in de woningbouw. Een prima voorbeeld van constructief overleg. Ruim 200 betrokken professionals beleefden dit webinar.
Woningzoekenden in de regio Alkmaar staan gemiddeld 7,8 jaar ingeschreven, voordat zij een geschikt huurhuis hebben gevonden. De daadwerkelijke zoekduur is veelal korter: rond de 2,3 jaar.
In een artikel in het Noordhollands Dagblad (maandag 4 januari 2021) van Henk-Jan den Ouden geeft Woningcorporatie Kennemer Wonen aan de komende jaren meer aandacht te willen besteden aan woningen voor de lagere middeninkomens.
‘Door verkokerd denken zit ruimtelijke ordening muurvast’, stelt gebiedsontwikkelaar Geurt van Randeraat van SITE Urban Development In een ingezonden column in het Vastgoedjournaal.nl. Interessant, maar wat vinden de Woningmakers hiervan?