
- Landelijke overheid ,
- Lokale overheid ,
- Woningkrapte
In het kader van haar duurzaamheidsbeleid heeft de gemeente Tytsjerksteradiel in de duurzaamheidsnota opgenomen de door haar uitgegeven woningbouwkavels standaard te voorzien van een regenwateropvang en -hergebruiksysteem. Een koper van een dergelijk bouwterrein is verplicht dit regenwatersysteem aan te sluiten en voor gebruik gereed te hebben op het moment dat de nieuwbouwwoning zal worden bewoond. De gemeente berekent de kosten die met deze aansluiting gepaard door aan de koper.
Twee bewoners van de betreffende kavels hadden hun twijfels over de juridische houdbaarheid van deze duurzaamheidseis en brachten de zaak aan bij de Rechtbank Noord-Nederland. Is het contractueel bedingen dat kopers van door de gemeente uitgegeven woningbouwkavels een regenwatersysteem moeten afnemen en aansluiten juridisch houdbaar? De rechter oordeelt, in navolging van beide bewoners, van niet.
Het voorschrijven van een regenwatersysteem is volgens de rechtbank wel degelijk aan te merken als een (technisch) bouwvoorschrift, nu dit vergelijkbaar is met voorschriften zoals die in het Bouwbesluit zijn opgenomen over de afvoer van afvalwater, fecaliën en hemelwater. Dit geldt temeer nu een regenwatersysteem na aansluiting onderdeel van de (technische installaties van de) woning uitmaakt.
Lees hier het hele artikel van Edward Brans op Omgevingsweb.nl
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
In de regio Alkmaar wordt de versnelling van de woningbouw concreet via het eerste Bouwberaad van de Woningmakers en de BUCH-gemeenten. Een prima voorbeeld hoe een publiek/private samenwerking vorm kan krijgen!
In het NHD geeft Friso de Zeeuw van het Economisch Forum Holland boven Amsterdam aan dat de provincie NH noodzakelijke plannen tot woningbouw niet ondersteunt.