Bouwberaden Woningmakers regio Alkmaar

10 juli 2021

Een Bouwberaad is het periodiek overleg dat de Woningmakers met gemeenten voeren om samen goed inzicht te krijgen in de status van de woningmarkt. Juist voor de zomer zijn in onze regio drie Bouwberaden gehouden, in BUCH en in Alkmaar, en rond de jaarwisseling waren er twee Bouwberaden in Dijk & Waard. Een paar zaken die we zagen en waar we oplossingen voor willen vinden:

Zo blijkt tekort aan ambtelijke capaciteit een probleem. De vraag is dan vaak of bouwers die capaciteit wel kunnen leveren. Welk type capaciteit is dan nodig? En kan de gemeente dan het product (slechts) toetsen en vooral niet overdoen (anders versnellen we nog niet). En kunnen we gebruik maken van de (subsidie)regelingen van de provincie? En kunnen we een ‘mandje van projecten’ – aantallen woningen – maken zodat het écht effect heeft en er door deze inspanning meer huizen worden gebouwd. Zomaar wat overwegingen die we bespraken. Die extra capaciteit gaat er komen. Hoe dan ook.

Een andere vraag was de anterieure overeenkomst. De set werkafspraken tussen de gemeente en de ontwikkelaar voor het proces en daarna. Nu blijken dat in een gemeente langdurige onderhandelingen te zijn. Kunnen we ook kijken of we dit kunnen standaardiseren? Al dan niet met een beperkt aantal restpunten. Dat werkt alleen als beide partijen akkoord zijn met de standaard. Anders wordt het weer een lang verhaal. De gemeente gaat dit verkennen.

In weer een andere gemeente werd de participatie uitgelegd. Welke standaard legt de gemeente aan? Een ontwikkelaar vertelde vanuit de praktijk hoe het dan gaat in samenspraak met de bewoners. Als gemeente en marktpartij het eens zijn over hoé participatie moet lopen, dan kun je daar veel tijd mee winnen.

Het monitoringssysteem Domiporta heeft nieuwe functionaliteit. Het toont de projecten die uitvoeringsgereed zijn bij de marktpartij en waar gebouwd kan worden als het bestemmingsplan en de vergunning rond zijn worden geïdentificeerd. Andersom ook (BP klaar, de ontwikkelaar moet nog een of meer zaken regelen). Dit zijn de ‘quick wins’ waar versneld kan worden.

In weer een andere situatie bleek dat een groot project van meer zo’n 1.200 woningen wellicht aangepast moeten worden naar aanleiding van een juridische procedure. Staat iedereen klaar wanneer de uitspraak komt, en repareren we zo snel mogelijk? Iedere maand tijdwinst is 100 woonjaren (1/12 x 1200 = 100). Dus dat scheelt echt!

Het aardige van de Bouwberaden is dat we aan de hand van de planlijst onderzoeken hoe we woningbouwprojecten kunnen versnellen. En omdat elk project anders is, komen er telkens andere versnellers naar voren.

Martin Bosch.

Meest gelezen

© Woningmakers regio Alkmaar | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital